En guide till effektiv tidsplanering för studenter

20 augusti 2024

En guide till effektiv tidsplanering för studenter

20 augusti 2024

Som student kan det vara svårt att planera sin tid och få saker gjort. Det är lätt att man skjuter upp saker eftersom det finns så mycket annat att göra som är roligare än att studera. Grunden till en bra balans mellan studier och fritid är en effektiv tidsplanering.

Använd kalender eller annat planeringsverktyg

Genom att använda en kalender, digital eller i pappersform, eller något annat planeringsverktyg får du en bra översikt över din tid och vad du behöver hinna med. Kalendern kan dessutom hjälpa dig att ha koll på viktiga dagar och tider eller annat du behöver komma ihåg.

Bestäm vilka tider du ska studera varje dag och kom ihåg att planera in tid för vila också. Sedan skriver du varje vecka ner allt du behöver göra och försöker dela upp det på de olika dagarna. Planera in mer arbete de dagar då du har avsatt mer tid till studier och ta hänsyn till eventuella händelser eller event under veckan som gör att du inte kan studera vissa dagar.

Sätt upp mål

När man har en översiktlig plan för veckan är det dags att planera de olika studietillfällena. Det är viktigt att sätta realistiska mål och att vara flexibel även om man har en plan. Vissa saker tar kanske längre tid än väntat och något oväntat kan hända som hindrar dig från att studera.

När du sätter upp mål för ett studietillfälle bör du först och främst tänka på prioriteringsordning. Vilket mål du sätter beror såklart på hur mycket tid du har, hur många uppgifter du har och hur viktiga de är, men det är alltid bra att börja med det allra viktigaste och ha som mål att hinna med det. Om en uppgift känns stor kan det vara bra att dela in den i mindre delmål.

Även om du satt realistiska mål kan du inte garantera att du når de och som sagt kan du av olika anledningar hindras från att studera. Därför är ett bra tips att ha ett tillfälle i slutet av veckan där du inte har något planerat utan kan göra färdigt det du inte hunnit med tidigare under veckan. Om du är färdig med allting får du lite extra fritid!

Utnyttja tiden väl

När du har planerat din tid och satt upp mål är det viktigt att du använder tiden väl för att nå dessa. Tänk på att ta bort distraktioner och försök vara organiserad. Håll ordning både på ditt studiematerial och på platsen där du studerar.

Skjut inte upp studierna utan börja alltid på den tid du bestämt och använd olika studietekniker för att lära dig så mycket som möjligt. Om du använder tiden väl får du mer fritid och tid till återhämtning.